Achter de schermen: Jeroen Kreijne, architect

5 september 2017

In de serie ‘Achter de schermen’ stellen we een aantal vragen over de bijdrage van betrokkenen aan Avavieren en de reden waarom ze zich betrokken voelen bij onze stichting. In deze vierde aflevering:

Jeroen Kreijne, architect van de negen vakantiebungalows op Strandpark Vlugtenburg.

Hoe heb je Avavieren leren kennen?


Jeroen Kreijne

We hebben Hans en Elly in 2011 leren kennen, tijdens onze eerste Wigwam-vakantie in Heel. Onze oudste zoon Félipe (11) is meervoudig gehandicapt. Samen met zijn kleine broer en zus gingen we hier als gezin op vakantie. Het voelde als een warme deken, al die lieve vrijwilligers met hun tomeloze inzet om het voor de kinderen én de ouders tot een ontspannen en onvergetelijke vakantie te maken. Toen al sprak Hans over zijn droom om ooit zo’n plek te realiseren aan de kust, liefst in zijn ’s Gravenzande. Hoe gaaf is het dan dat het er nu echt gaat komen!

Wat verbindt je met Avavieren?

Jaren gingen voorbij, maar op een zaterdagavond ging de telefoon. Een stem aan de andere kant van de lijn zei: Goedenavond met Hans Prins, ken je mij nog? Op zijn vraag of ik eens mee wilde denken over de bungalows zei ik natuurlijk ‘Ja’! Het is fijn dat ik met mijn bureau ‘Lengkeek architecten’ een bijdrage mag leveren aan deze waardevolle vakanties voor gezinnen.

De Avavieren bungalows zien er straks van buiten vrijwel gelijk uit als de bestaande Kajuit-bungalows op Vlugtenburg. Geen ‘status aparte’ dus, maar gewoon zoals allemaal. Binnen worden de bungalows echter wel anders. Er is volledig rekening gehouden met bewegingsvrijheid en ruimte om zorg te verlenen. De inrichting biedt ook mogelijkheden voor zelfredzaamheid. Functionaliteit gecombineerd met huiselijkheid. Er zal vast eens gevraagd worden waarom er toch een patrijspoortje zo laag bij de grond gemaakt is? Zeker een het grapje van de architect…. Wat zouden we glimlachen als we ooit een kind dat zich alleen maar over de vloer kan verplaatsen nieuwsgierig zien kijken via dát raampje.

Heb je eerder woningen voor deze doelgroep ontworpen?

Jazeker, binnen Lengkeek architecten zijn we gespecialiseerd in het ontwerpen van gebouwen waar zorgverlening een belangrijk aspect is, of het nu is voor gehandicapten, ouderen of GGZ. Voor gehandicapte tieners en jongvolwassenen hebben we verschillende kleinschalige woongebouwen ontworpen. Het betreft bewoners met verschillende zorgbehoefte. De jongeren wonen met 6 tot 10 personen samen, delen een gezellige huiskamer en hebben hun eigen privacy in hun kamer met badkamer. In onze ontwerpvisie staat de woonbeleving altijd centraal, terwijl we functionele en praktische aspecten inzake zorgverlening zorgvuldig integreren.

Wat heb je met het strand of met het Westland?

We wonen in Utrecht, dus naar het strand gaan is echt een dagje uit. Met Félipe is dat best een onderneming, waardoor je dat minder snel doet. Maar sinds de vakanties in Heel zijn we meerdere malen op de stranden bij ’s Gravenzande geweest. De andere kinderen krijgen dan even de volle aandacht, want Félipe mocht dan weer even spelen bij Petra, zijn lieve vrijwilligster van de vakanties in Heel.

Heb je een boodschap of tip voor Avavieren?

Ik geniet van alle berichtjes in social media als er weer geweldige initiatieven worden gepresenteerd. Het is zo fantastisch om te zien hoe het hele Westland de stichting heeft omarmd en zich inzet om het doel van Avavieren mogelijk te maken. Van schoolkinderen tot ondernemers…… iedereen zet zich inmiddels in voor Avavieren. Als vader van een gehandicapte zoon kan ik alleen maar zeggen HEEL VEEL DANK !!